Opleiding

Ik ben met mijn studie klassiek gitaar begonnen in 1979 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Wim Pfister. Daarnaast volgde ik bijvak elektrisch gitaar (Eddy Maron en Hans Kuhneman), ensemble leiding en oude muziek (Paul van Nevel). Mijn studie heb ik daar in het vierde jaar afgebroken.

In 2006 heb ik mijn studie weer “opgepakt”. Dit deed ik via de Schumann Akademie. Ik studeerde daar algemene muziekpedagogiek bij Cor van Wageningen en sloot dit met succes af in Juni 2010. Aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle studeerde ik tegelijkertijd methodiek klassiek gitaar en historische ontwikkeling van het instrument bij Alex Timmerman. Deze vakken sloot ik eveneens in 2010 af. Mijn stage liep ik aan muziekschool “Muzarthe” in st Annaparochie.

Klassiek gitaar studeerde ik aan ArtEZ bij Jacob Vlijm en behaalde daar op 27 Juni 2013 mijn Bachelor diploma. Tijdens mijn Bachelor deed ik vijf minorstudies: Elektrisch gitaar bij Hans Voogd, klassiek zang bij Lodewijk Meeuwsen, Alexandertechniek bij Myrthe van Westerop, Feldenkrais bij Gerard Zuyderhof en Podiumbewustzijn bij Mart Blom.

Mijn Masterdiploma behaalde ik in Juni 2015 eveneens aan het ArtEZ Conservatorium. Deze master stond in het teken van onderzoek en educatie binnen het gitaaronderwijs. Als onderdeel van mijn masteropleiding volgde ik de minor OPDM/T (orthopedagogisch muziekdocent/therapeut) aan de muziektherapie afdeling van ArtEZ in Enschede. Mijn stage hiervoor heb ik op ‘de Visioschool voor blinden en slechtzienden in Huizen gedaan.

Mijn onderzoek stond ik het teken van gitaaronderwijs aan kinderen en jongeren met een visuele beperking. Het onderzoeksverslag, “Connecting Music in the Key of Life” kan je in zijn geheel en in samenvatting vinden door hier te klikken.

Gitaardocenten in mijn masteropleiding waren Ulrich Steier, in het eerste jaar en Izahr Elias, in het tweede jaar. Het accent lag in het tweede jaar op kamermuziek. Andere onderdelen in de master waren: liedbegeleiding, feldenkrais, en stage awareness. Als extra onderdeel studeerde ik KTC (kolegiale team coaching) bij Heike Rowald.

In de master maakte ik twee producties voor het ArtSEEDZ festival in Zwolle: “The Third Eye” ‘a concert in the dark’ en “FolkSEEDZ’. Als vrije productie maakte ik “Quintetto”, strijkkwartet/gitaar.

Ik volgde tijdens mijn opleiding masterclassais bij o.a. Thomas Müller Pering, Sebastian Montez, Beata Huang, Olof van Gonnissen, Ives Storms, Johan Forstier.

Ik geef les als zelfstandig gitaardocent in:

Zwolle
Wiecherlinckstraat 50 8011KK.

Joure
CVK It Toanhûs  in “Bredeschool Joure Zuid”.

Voor het vervangen van docenten binnen CVK’s, muziekscholen en gitaarlespraktijken ben ik beschikbaar.

Ik geef ook projecten op basisscholen voor leerkrachten (“gitaar in de klas”) en leerlingen (“kennismakingscursus gitaar”).